La posició de les persones joves en els models socials dominants sempre ha estat controvertida. Segurament, entre altres raons que hi poden incidir, hi té molt a veure la pròpia consideració de la joventut vinculada al procés d’emancipació i autonomia. La necessitat de la joventut de fer-se un lloc en la societat adulta establerta és legítima i alhora necessària per a la pròpia societat. Es constata, doncs, una necessitat mútua, no exempta de conflictes, resistència i equilibris de poders.
El seminari que us presentem vol ser un espai de diàleg, reflexió i posicionament davant d’aquest col·lectiu significatiu i determinant en la nostra societat: les persones joves. Un col·lectiu que en els darrers anys ha patit de manera prioritària les crisis que s’han succeït fins el punt d’arribar a definir-se com la generació sense futur.
L’emancipació juvenil es troba cada vegada amb més dificultats; l’impacte de la pandèmia accentua encara més les dificultats per entrar en el món laboral i moltes persones joves que tenien contractes precaris els han perdut.
Malgrat tot, aquestes mateixes persones joves representen la generació més preparada de la història. Disposen de nivells d’estudis, d’experiències de mobilitat i de domini de tecnologies i idiomes com cap altra generació havia tingut. Podem dir que aquesta joventut està empoderada? Pateix també més desigualtat que mai? La societat actual sap aprofitar el capital que representa la joventut actual? És possible una redistribució del poder entre generacions? Quin paper haurien de tenir les polítiques de joventut?
Aquestes qüestions volem que estiguin presents en aquest seminari. Per reflexionar sobre aquests interrogants s’han previst diferents formats de treball. Preveiem dues taules de debat, una formada per adults amb experiència en diferents àmbits de reflexió i intervenció sobre persones joves i, una segona taula formada per joves procedents de diferents sectors i trajectòries personals. En ambdós casos, s’abordaran les qüestions plantejades i es formularan propostes o nous interrogants al respecte. Complementaran aquestes taules dos espais més amb la presentació de resultats del Projecte HEBE i els corresponents debats.
L’objectiu del seminari es contribuir al debat del paper que les persones joves tenen en la societat actual i cercar estratègies que facilitin una societat més inclusiva i equitativa. Amb la voluntat de contribuir a aquest objectiu el seminari s’inicia presentant una proposta de declaració a favor de l’empoderament de les persones joves que el segon dia es sotmetrà a discussió i aprovació, si escau.
L’esdeveniment virtual es realitzarà els dies 5 i 6 des de les 9 a les 14 hores en la plataforma Zoom. Es realitzarà en castellà i català amb traducció simultània.
L’enllaç a l’esdeveniment s’enviarà després d’inscriure’s.
Després de finalitzat el seminari s’atorgarà certificat d’assistència.
Inscripcions
10:00 h – Obertura seminari. Benvinguda i presentació. Pere Soler (Equip HEBE)
10:15 h – Presentació de la “Declaració sobre l’empoderament juvenil”. Juan González Martínez (Equip HEBE)
10:30 h – Taula debat amb convidats
Joventut, educació i poder: L’empoderament juvenil és una quimera?
La veu dels adults i professionals
Joan Manel del Pozo (UdG)
Miguel Melendro (UNED) @miguelmelendro
Fina Espinosa (Ajuntament de Girona)
Moderadora: Asun Llena (Equip HEBE) @asunberne
12:00 h – Descans
12:15 h – Presentació d’algunes creacions del projecte HEBE. Pere Soler (Equip HEBE)
Presentació general del projecte i la web
Empremtes digitals. Alan Salvadó i Manel Jiménez (Equip HEBE)
Bitàcoles en òrbites. Alan Salvadó i Manel Jiménez (Equip HEBE)
Rúbrica HEBE. Anna Planas (Equip HEBE)
Torn obert de paraules. Pere Soler (Equip HEBE)
13:30 h – Acabament de la sessió primer dia
10:00 h – Taula de debat formada per joves
Joventut, educació i poder: L’empoderament juvenil és una quimera?
La veu dels joves actius
Mohamed Reda Zouin El Bouaiba va reemplaçar a Daniela Nahmanovici Co-Founder La Santa Casting /
Laura Grau (@inflowenser)
Guille Chirino (Consell Nacional de la Joventut de Catalunya) @GuilleChirino_
Moderadora: Marta Lopera (Equip HEBE) @mloperamarmol
11:15 h – Descans
11:30 h – Sessió presentació de principals resultats del projecte HEBE. Carme Trull, Pilar Rodrigo, Mireia Sala i Xavier Úcar (Equip HEBE)
12:30 h – Debat i aprovació, si escau, de la “Declaració sobre l’empoderament juvenil”. Juan González Martínez (Equip HEBE)
13:30 h – Tancament del seminari. Pere Soler (Equip HEBE)